- Știri
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, sustine ca in urmatorii trei ani romanii ar putea circula pe inca 530 km de autostrada. Acestia s-ar adauga astfel la cei 330 km de autostrazi construite in Romania pana acum.
Anca Boagiu a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca a fost accelerata atragerea fondurilor de coeziune si a sumelor de la Banca Europeana de Investitii pentru ca “in trei ani sa avem 530 de kilometri de autostrada si 800 de kilometri de drumuri nationale modernizate”. In prezent sunt in constructie fix 243,35 km de autostrada, alti 288,7 km fiind in procedura de licitatie, potrivit datelor obtinute de gandul de la Ministerul Transporturilor. “In prezent sunt 532 de km de autostrazi care sunt aflate in stadii de constructie sau in procedura de licitatii”, ne-au declarat reprezentanti ai MTI.
Lipsa de finantare si constructorii care nu si-au facut treaba au intarziat lucrarile la autostrazi
Romania are in prezent o retea de autostrazi, care include si variante de centuri ocolitoare, care insumeaza 330 km, iar multe dintre acestea, din cauza lipsei de finantare sau ca urmare a intarzierilor constructorilor, nu au mari sanse sa fie finalizate in trei ani.
Unde se fac lucrari
Cel mai lung tronson de pe lista Ministerului Transporturilor masoara 64 de km, intre Suplacu de Barcau si Bors, iar un altul, de 62 de km, va lega Bucurestiul de Ploiesti. Un alt tronson pe care in prezent se fac lucrari este Cernavoda-Constanta, cu o lungime de 50,75 km. Tot pe lista cu “autostrazi in executie” mai figureaza si varianta de ocolire a Aradului (12,3 km) si a municipiului Constanta (22,10 km). Si pe Arad-Timisoara (32,2 km) se va putea circula in regim de autostrada, fara ca datele de la Ministerul Transporturilor sa specifice cand va fi acesta definitivat. In procedura de licitatii Ministerul Transporturilor are in prezent alti 288,7 km. Dintre acestia, pentru Deva-Orastie, in lungime de 32,8 km, a fost deja semnat contractul de executie.
Urmeaza sa fie semnate contractele de executie si pentru Nadlac-Arad (38,8 km) si Timisoara-Lugoj (35,6 km), Orastie-Sibiu (82 km). Tot in faza de licitatie se gaseste si tronsonul Lugoj-Deva, de 99,5 km. Recent, surse din Ministerul Transporturilor au declarat pentru gandul ca strategia ministerului in aceasta perioada este de a directiona cea mai mare parte a fondurilor disponibile spre proiectele care pot fi finantate prin fonduri europene. Urmeaza apoi, ca importanta, proiectele care sunt finantate cu credite de la Banca Europeana pentru Investitii sau de la BERD, pe ultimul loc fiind proiectele cu finantare de la buget. gandul.info