• Naval

Conform unui raport documentat și postat de profit.ro, Ucraina, pe fondul situației actuale, de la o lună la alta a înregistrat o majorare cu până la 60% a importurilor de motorină de-a lungul terminalelor portuare românești, ajungând la cantitatea semnificativă de 141.000 de tone, până în luna octombrie a anului trecut.

Creșterea înregistrată este secundară ridicării și ameliorării restricțiilor impuse de Ucraina importului produselor de natură petrolieră de origine alta decât cea rusă, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra operațiunilor de la diferitele terminale din Bulgaria, precum și a celor din portul Giurgiulești, aflat în Moldova.

A-95 Consulting Group, companie de consultanță de origine ucraineană, raportează faptul că în octombrie 2023, companiile de origine ucraineană au importat aproximativ 14 mii de tone de produse de natură petrolieră din Arabia Saudită și aproximativ 19 mii de tone de combustibil fosil din Turcia.

Fluxul de motorină prin porturile României crește cu 60%

Drept urmare, cantitățile de combustibil fosil (motorină) descărcate în porturile din România, în primele 10 luni ale anului 2023, au crescut cu până la 27%. În conformitatea unei astfel de creșteri, s-a ajuns la cantități de aproximativ 3,31 milioane de tone. De asemenea, în paralel au crescut semnificativ și livrările de combustibil fosil (motorină) din România către piața din Ucraina, ajungându-se de la 594 de mii de tone la aproximativ 1,13 milioane de tone, de-a lungul aceleiași perioade de timp avute în vedere.

Ca urmare a accelerării proiectelor care vizează infrastructura și au drept scop final dublarea și maximizarea capacității de tranzit prin porturile românești de la Dunăre și Marea Neagră, cele două țări – România și Ucraina – au ajuns la un acord comun. Prin urmare, capacitatea standard de tranzit a crescut de la 2 milioane la 4 milioane de tone, pentru exporturile către Ucraina.

Fluxul de motorină prin porturile României crește cu 60%

Lansarea unui așa-zis „coridor de cereale”, care are drept scop să faciliteze major exportul de cereale din Ucraina, de-a lungul teritoriului Moldovei, spre România, dar și a unui proiect clar de dezvoltare a infrastructurii locale prin realizarea unui pod nou între cele două țări (podul de la Isaccea – Orlivka, care va susține în continuare tranzitul de mărfuri de pe teritoriul ucrainean spre România), s-a realizat în cadrul conferinței comune de presă dintre Marcel Ciolacu, actual prim-ministru al României și actualul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean a anunțat public aceste proiecte, deschizând astfel noi oportunități de extindere și de dezvoltare a tranzitului interstatal de mărfuri.

Sursă foto: Unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *