• uncategorized

Avand in vedere angajamentele asumate de Romania in procesul de integrare in Uniunea Europeana si tinand seama si de prevederile Raportului comprehensiv de monitorizare pentru Romania pe anul 2005, Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta nr. 189/2005, pentru stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere inmatriculate.

Prin raportul amintit sunt semnalate unele probleme legate de gradul scazut de asigurare pentru raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de circulatie (RCA) a autovehiculelor inmatriculate, respectiv 75%, precum si necesitatea imbunatatirii de urgenta a starii tehnice a parcului de vehicule rutiere.

Inmatriculare suspendata pentru vehiculele fara RCA si ITP

Comisarul-sef Dan Mosescu, directorul Serviciului Comunitar Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor (SCR PCIV), explica: “Posesorul autoturismului are doua mari obligatii: sa aiba inspectia tehnica a vehicului (ITP) si asigurarea de raspundere civila auto (RCA).

Noi elaboram o lista a posesorilor care nu isi achita obligatiile, iar lista rezulta din confruntarea a trei baze de date”.

Acestea sunt:
·baza Registrului Auto Roman (RAR), unde se aduna toate datele referitoare la inspectiile tehnice periodice. RAR are in subordine o retea de statii de inspectii tehnice. In momentul in care vehiculului i se face inspectia tehnica, statia respectiva trebuie sa comunice (intr-un interval destul de scurt) bazei RAR, rezultatul procedurii de verificare;
·baza de date a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Datele furnizate de catre agentii de asigurare care incheie asigurarile de raspundere civila auto (RCA), sunt culese si centralizate in baza de date a Comisiei pentru Supravegherea Asigurarilor;
·baza Directiei Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerul Administratiei si Internelor. Aceasta contine datele despre vehiculele inmatriculate si detinatorii acestora.

Confruntarea acestor baze de date, spune comisarul-sef Mosescu, a dus la identificarea vehiculelor care sunt inmatriculate, dar nu au respectat obligatiile de a efectua inspectia tehnica periodica sau de a-si incheia asigurarea.

“Acestia vor fi informati asupra faptului ca li se suspenda inmatricularea, prin niste scrisori tipizate, trimise de catre Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor”, precizeaza Mosescu.

Amenda pentru punerea in circulatie a unui vehicul a carui inmatriculare este suspendata este intre 3.000 si 5.000 RON. O suma considerabila!

25% din vehiculele inmatriculate nu sunt in regula

Ordonanta de Urgenta nr.189/2005 pentru stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere inmatriculate, prevede si obligativitatea incrucisarii bazelor de date pentru identificarea precisa a celor care nu-si respecta obligatiile.

Directia Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor din Ministerul Administratiei si Internelor efectueaza periodic, dar cel mult trimestrial, compararea parcului de vehicule inmatriculate cu cel pentru care au fost indeplinite obligatiile referitoare la incheierea asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de circulatie auto, respectiv la efectuarea inspectiei tehnice periodice, precum si cu cel de vehicule apartinand persoanelor juridice.

La nivelul tarii sunt intre 800 si 900.000 de posesori de vehicule care nu-si respecta obligatiile (aproximativ 20-25% din totalul vehiculelor care apar in evidenta). “Nivelul de asigurare al vehiculelor este foarte mic. Starea tehnica a parcului este foarte proasta pentru ca nu facem ceea ce ar trebui sa facem. Ordonanta 189/2005 ne obliga sa luam masuri, printre care aceasta incrucisare a bazelor de date pentru identificarea precisa a celor care nu-si respecta obligatiile si solicitarea directa a respectarii acestora”, adauga Mosescu.

Nu ai ce cauta la volan fara acte

Seful SPCRPCIV considera ca cel mai important lucru este ca vehiculele care nu au inspectia tehnica sau nu au asigurare, sa nu apara pe drum. “Nu ai ce cauta pe drum, daca nu ai aceste documente in regula. Poti sa tii masina in curte 100 de ani. Nu supara pe nimeni, dar inmatricularea se suspenda. In momentul in care te-ai hotarat sa revii, iti inchei asigurarea si iti faci inspectia tehnica si esti repus in drepturi”, mai spune Mosescu.

Datele explicative se trimit numai la cerere. “In momentul in care primesc instiintarea, oamenii aleg sa ni se adreseze noua, Serviciului Public Comunitar Regim de Permise de Conducere si inmatricularea Vehiculelor. Le trimitem o scrisoare suplimentara, in care le explicam unde sa se adreseze pentru a remedia situatia”, explica Mosescu.

Am sau nu RCA sau ITP?

Sunt situatii in care omul are si asigurarea si inspectia tehnica si totusi a primit aceasta instiintare de suspendare. Eroarea este in baza de date a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor sau in baza de date a RAR. In acest caz, posesorul vehiculului trebuie sa semnaleze greseala celor mai sus amintiti. Este posibil sa se fi strecurat o eroare (de exemplu, la asigurari, introducerea unui caracter gresit din cele 17 din seria de sasiu). “Bazele de date nu sunt foarte bine puse la punct. Cea de la asigurari este chiar nou-nouta si include un mare volum de informatie. RAR, la nivelul Bucurestiului, are ceva de ordinul a peste 100 statii de inspectii tehnice. Asiguratorii, la nivelul Capitalei, au cateva sute de agenti de asigurari. Adunarea acestui volum de informatiii si transmiterea lui catre un singur loc este dificila”, justifica Mosescu.

Ce este de facut dupa primirea instiintarii

Oamenii vor sa stie ce trebuie sa faca daca se afla in situatia in care inmatricularea vehiculului a fost suspendata ca urmare a nerespectarii obligatiilor referitoare la incheierea asigurarii de raspundere civila, efectuarea inspectiei tehnice sau preschimbarea certificatului de inmatriculare.

SPCRPCIV a intocmit un raspuns celor care solicita informatii suplimentare.

Pentru a avea certitudinea faptului ca inmatricularea vehiculului nu va fi suspendata, este util sa verificati daca vehiculul figureaza in bazele de date ale RAR si CSA sau daca certificatul de inmatriculare este preschimbat.

Daca sunteti in legalitate, dar vehiculul nu figureaza inregistrat in aceste evidente electronice, trebuie sa semnalati aceasta eroare, fie prin e-mail, fie printr-o sesizare scrisa adresata celor doua institutii, anexand (dupa caz) copii ale acestor documente (RCA, ITP).

Adresele sunt:
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor
Bucuresti, sect. 1, str. Amiral Constantin Balescu nr. 18
http://cedam.csa-isc.ro
– Tel: 021/316.78.80/316.78.81
– Fax: 021/316.78.64

Regia Autonoma Registrul Auto Roman
Bucuresti, sectorul 6, Calea Grivitei, nr. 391 A
http://www.rarom.ro
– Tel: 021/318.17.30
– Fax: 021/318.17.54

Daca vi s-a comunicat suspendarea inmatricularii si sunteti sau ati reintrat in legalitate, trebuie sa retineti ca aceasta contraventie se constata doar la punerea in circulatie a vehiculului, cu ocazia controlului in trafic. De aceea, pentru evitarea oricaror neplaceri privind efectuarea acestor obligatii, este strict necesar:
·sa aveti asupra dvs: certificatul de inmatriculare, asigurarea de raspundere civila auto, inspectia tehnica periodica;
·sa informati, direct sau prin corespondenta, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor Bucuresti (Bucuresti, sector.3, str. Logofat Udriste nr. 9-15) anexand copii lizibile ale certificatului de inmatriculare, asigurari de raspundere civila auto, inspectii tehnice periodice. Pentru orice informatii privind inmatriculare/radiere, preschimbare certificate sau permise de conducere, vizitati: http://www.prefecturabucuresti.ro.

Riscul nepreschimbarii certificatului de inmatriculare

Si cei ale caror certificate de inmatriculare (modele vechi) nu au fost preschimbate pana la 31 octombrie 2001, au primit o instiintare asupra faptului ca se suspenda din oficiu inmatricularea vehiculelor. Aceasta scrisoare a fost elaborata in conformitate cu prevederile articolului 6 din OUG nr. 189/2005. Dupa suspendare, conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor in cauza constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 RON la 5.000 RON.

NOTA: Art. 6 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.189/2005 prevede urmatoarele: in cazul vehiculelor ale caror certificate de inmatriculare, eliberate in conformitate cu Regulamentul pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 privind circulatia pe drumurile publice si pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor in acest sector, nu au fost preschimbate pana la data de 31 octombrie 2001, inmatricularea se suspenda din oficiu, daca proprietarul nu solicita preschimbarea certificatului in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

Documente pentru noul certificat de inmatriculare

Pentru emiterea unui nou certificat de inmatriculare este necesar sa va prezentati la ghiseele SPCRPCIV cu urmatoarele documente:
– actul de identitate, original si fotocopie (plus delegatie in cazul persoanelor juridice)
– cartea de identitate a vehiculului, original si fotocopie
– vechiul certificat de inmatriculare
– fotocopii dupa asigurarea obligatorie (RCA) si dovada de efectuare a inspectiei tehnice periodice (ITP)
– chitanta de plata a contravalorii noului certificat de inmatriculare (30 RON achitati la CEC sau BCR).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *