- Logistică
Promoţiile pentru bunurile de larg consum sunt mai eficiente operaţional şi pot obține o mai bună performanță în spațiul de vânzare prin standardizarea şi creşterea calităţii soluţiilor de implementare, potrivit CHEP România, subsidiara locală a liderului mondial în servicii de reutilizare prin închiriere a paleţilor.
„Potrivit studiilor de piaţă, anual, în spaţiile comerciale din România, se derulează circa 70.000 de promoţii pentru produse de larg consum, iar tendința este cea de creștere a numărului acestor iniţiative de marketing. În contextul în care ofertele promoţionale cresc în diversitate, iar consumul se bazează tot mai mult pe impuls, devine mai importantă ca oricând performanţa in-store, prin îmbunătățirea vizibilității produselor în spațiul de vânzare și a experienței de cumpărare, cu promoții bine executate și eficiente din punct de vedere operaţional”, a afirmat Gabriel Andronescu, country general manager CHEP România.
„Constatăm o creştere a numărului de solicitări pentru paletul tip display – sfertul de palet din plastic folosit ca bază pentru standurile din carton, corelată cu nevoia de a crea o experienţă de cumpărare cât mai bogată pe metrul pătrat şi cu nevoia constantă de a optimiza costurile, tendinţă observată la toate formatele de magazine”, a adăugat Andronescu.
Experienţa din pieţe mature a confirmat faptul că eficienţa operaţională a promoțiilor în spaţiul de vânzare se obţine doar printr-o strânsă colaborare între actorii din industria de FMCG – producătorii de bunuri, agenţiile de publicitate şi producătorii de POSM, furnizorii de servicii logistice şi de execuţie, împreună cu reprezentanţii lanţurilor de magazine. Colaborarea permite identificarea unor soluţii de standardizare şi de eficientizare a întregului proces de dezvoltare şi plasare a promoţiei în spaţiul comercial, cu impact pozitiv pentru fiecare partener din acest lanţ logistic.
Soluţia CHEP oferă o serie de beneficii clare pentru toţi aceşti actori, fiind deja frecvent folosită în pieţe din Europa de Vest precum Germania, Austria, Italia.
Pentru producătorii de bunuri, standardizarea prin paleţi tip display are ca rezultat vânzări accelerate şi vizibilitate mărită a promoţiei în cadrul spaţiului de vânzare prin plasare în afara raftului, precum şi eficientizarea livrărilor. Produsele pot fi încărcate direct pe standul promoţional şi ajung astfel în magazine, fiind reduse cu mult manipularea și timpul de aprovizionare a standului. Cu o platformă standard şi cu un sistem inovativ de prindere a standului de carton, creşte stabilitatea şi se reduce riscul de deteriorare la transport.
Totodată, producătorii de standuri promoţionale din România afirmă faptul că execuţia standului pe o bază de plastic este în medie de 5 ori mai rapidă decât în situaţia actuală a asamblării prin lipire pe un suport din lemn nestandardizat. Datorită modului de fixare al platformei de plastic, cantitatea de carton se reduce cu aproximativ 15%.
Pentru comercianţi, folosirea unui singur suport de promoții standard oferă eficienţă operaţională şi reducerea timpului de manipulare cu până la 25%. Promoţia este livrată ready-to-sell, simplu de amplasat în magazin, cu economii de timp şi reducerea riscului de situaţii de out of stock. Se obţine o flexibilitate ridicată în plasări secundare şi vânzări accelerate prin cross-selling, cu o experienţă de cumpărare îmbunătăţită.
Paletul tip display (¼ din baza unui palet de dimensiune Euro) este fabricat din plastic 100% reciclat şi poate fi utilizat ca bază pentru expunerea bunurilor de larg consum, atât alimentare cât şi non-alimentare. Produsul este neutru din punct de vedere al emisiilor de CO2, deoarece impactul poluant al transportului este compensat cu investiții în proiecte de protejare a mediului, la nivelul reţelei internaţionale CHEP.
În Supply Chain, produsul aduce beneficiile modelului de reutilizare prin închiriere a paleților (pooling) – prin închiriere, se reduc costurile de stocare, transport şi manipulare. Totodată, scade impactul asupra mediului, prin eliminarea materiilor prime lemnoase folosite în prezent la execuţia promoţiilor. Paleţii sunt recuperaţi de către reprezentanţii CHEP, inspectaţi, igienizaţi şi reutilizaţi conform modelului circular, cu un impact minim asupra resurselor naturale.