• Legislație

 

Corneliu-Bente-345x250jjjjjjjjj

 

Corneliu Bente
Expert in legislatia muncii

Vlad Baciu, din Piatra Neamt: In urma reorganizarii companiei, am fost concediat. Pe 19 mai mi-a fost comunicat preavizul pentru perioada 19 mai-13 iunie. Pe durata preavizului am decis sa-mi iau concediu ramas neefectuat, dar angajatorul nu mi-a permis. Ce imi recomandati sa fac?

Calcularea duratei de preaviz a reprezentat dintotdeauna un subiect controversat in relatia angajat-angajator din cauza absentei prevederii exprese in Codul Muncii a modalitatii de aplicare a acestui termen.
Codul Muncii dispune ca persoanele concediate pentru inaptitudine fizica sau psihica, necorespundere profesionala si pentru motive care nu tin de persoana lor au dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
In practica, este unanim acceptat faptul ca termenul de preaviz este o masura de protectie ce nu poate fi diminuata fata de prevederile minimale, imperativ impuse de lege. De asemenea, conform Codului de Procedura Civila, cand termenul se socoteste pe zile, nu intra in calcul ziua de la care incepe sa curga termenul. In consecinta, termenul de preaviz curge din ziua urmatoare comunicarii.
Pe de alta parte, conform Codului Muncii, prima si a doua zi de Rusalii sunt zile libere, in situatia dvs. aceasta sarbatoare avand loc in interiorul termenului de preaviz.
Asadar, preavizul dvs. va expira pe 17 iunie, nu pe 13 iunie.
Un alt aspect indelung dezbatut de practicieni in domeniul legislatiei muncii este acordarea concediului de odihna in cadrul preavizului.
Potrivit Codului Muncii, pe durata preavizului contractul continua sa-si produca toate efectele, astfel ca cel in cauza nu poate renunta la drepturile ce ii sunt recunoscute.
Legea 53/2003 prevede ca „dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari”. Asadar, nu numai ca angajatul poate efectua concediu de odihna pe perioada preavizului, ba, mai mult, angajatorul este obligat sa-i acorde concediu neefectuat in timpul derularii contractului de munca.
Pe de alta parte, concediul de odihna nefiind prevazut expres in legislatia muncii ca si cauza de suspendare a contractului de munca, efectuarea acestuia in cadrul termenului de preaviz nu va impiedica curgerea celor 20 de zile lucratoare de la momentul notificarii.
Va recomandam, asadar, sa consultati un expert in legislatia muncii pentru a va asigura ca drepturile dumneavoastra vor fi respectate.

Asteptam intrebarile dumneavoastra la adresa de e-mail: office@rbtransport.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *