- uncategorized
Ana Maria Adamoaie
Primele cinci luni ale anului au adus o crestere cu 29,8% a vanzarilor de autoturisme fata de aceeasi perioada a anului 2013, potrivit datelor furnizate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Masini (APIA). „Vanzarile de autoturisme autohtone au avut o crestere de 53,2%, iar cele din import de 21,7%. Astfel, consemnam un numar de 11 luni consecutive de crestere fata de lunile similare din 2013, fapt ce arata, la o prima analiza, o consolidare a evolutiei pozitive remarcata si la nivel european”, se arata in comunicatul APIA. Mai exact, pana la sfarsitul lunii aprilie, au fost inmatriculate 24.278 de masini noi si 80.966 de autoturisme second hand, potrivit datelor DRPCIV.
Dacia, pe primul loc la autoturisme noi
Potrivit statisticilor DRPCIV, in cazul autoturismelor noi modelele Dacia se afla pe primul loc in preferintele soferilor. In total, au fost comercializate 7.414 de autoturisme, dintre care 1.890 de unitati au fost inmatriculate in luna mai, fata de 1.133 in aprilie 2013. Iar in privinta modelelor alese de catre soferi, Dacia Logan si Dacia Duster au fost cele mai solicitate.
„Vroiam un autoturism mai robust si am stat initial pe ganduri daca sa optez pentru un SUV second-hand sau un Duster nou. Gandindu-ma mai bine, am ales a doua varianta pentru ca este o masina noua, are garantie si, dupa ce-am condus-o, pot spune ca este o masina foarte confortabila. Varianta cu motor Diesel este mai buna, dar mai scumpa”, ne-a explicat avantajele unui autoturism nou Tudor Stegarescu, un sofer din Bucuresti care si-a achizitionat autoturismul la inceputul acestui an.
Cea de-a doua marca favorita a romanilor in primele luni ale acestui an a fost Skoda, cu un numar total de 2.421 de modele vandute pana la finalul lunii mai, comparativ cu 1.723 comercializate in intervalul de timp similar din 2013. Liderul modelelor Skoda cele mai solicitate a fost Skoda Octavia.
Cu 2.015 de modele vandute in primele cinci luni ale anului 2014, autoturismele Volkswagen incheie clasamentul celor mai cautate trei marci de autoturisme noi.
Volkswagen, autoturismul second hand cel mai cautat
Marcile Volkswagen, Opel si Ford ocupa primele trei pozitii ale clasamentului privind preferintele soferilor romani in materie de autoturisme second, potrivit datelor furnizate de DRPCIV si platforma Autovit.ro. Astfel, in primele patru luni ale anului 2014 au fost comercializate 18.045 de unitati second-hand, cu 3,51% mai mult decat in 2013. Iar in privinta modelelor, cele mai multe anunturi postate pe Autovit.ro sunt pentru Golf si Passat.
Autoturismele Opel second-hand sunt inca printre preferintele romanilor, dar comparativ cu 2013 au inregistrat o scadere de 5,28%, in primele patru luni ale anului in curs fiind vandute 11.424 de unitati. Modelul Opel Astra este cel mai cautat, potrivit Autovit.ro. Pe ultimul loc in top 3 se afla autoturismele Ford, care au inregistrat un numar de 7.578 de tranzactii pana la sfarsitul lunii aprilie, cu 11,62% mai putine decat in 2013. Ca si in cazul autoturismelor noi, Focus Ford este cel mai cautat dintre modelele producatorului american, reiese din datele oferite de Autovit.ro. „Acum trei luni, din cauza serviciului, a trebuit sa-mi cumpar o masina si, neavand un buget prea mare, am optat pentru varianta second-hand. Modelul Opel Astra H, cu motor Diesel, a fost pentru mine cea mai buna alegere pentru drumurile prin oras, avand un consum redus”, ne-a declarat Alexandra Ionita, din Bucuresti.
Previziuni
Referitor la piata auto second hand, peste jumatate din masinile scoase la vanzare sunt din perioada 2003-2010, inregistrandu-se insa si o pondere semnificativa a autoturismelor cu o vechime de maximum trei ani, preferate de cumparatorii cu buget mai mare, care doresc masini mai putin uzate, potrivit Autovit.ro. O alta caracteristica se refera la capacitatea motorului, majoritatea masinilor avand intre 80 si 125 de cai putere.
Nu in ultimul rand, din analiza Autovit.ro a pietei auto din primele luni ale anului reiese si faptul ca efectele timbrului de mediu se resimt si acum, numarul de tranzactii cu masini second-hand de pe piata interna fiind inca pe un trend descendent. „Inmatricularile de autoturisme rulate au scazut cu circa 6% fata de primele 5 luni ale anului 2013. Cu toate acestea, volumul lor (81.000 unitati in 2014) ramane ridicat comparativ cu cu cel al autoturismelor noi (circa 3,3 ori mai mare), desi in scadere fata de situatia din 2013 (cand au fost 4,3 rulate la unul nou)”, conchid reprezentantii APIA.
In schimb, lucrurile par sa stea o idee mai bine in privinta tranzactiilor cu autoturisme noi, existand perspective ca, pana la finalul anului, sa se depaseasca pragul de 65.000 de unitati, atins in 2013.